Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 14:12
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη

Γράφει: magnesianews.gr
08/02/2010, 15:10



Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη, μιας από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής, που με τη μοναδική φωνή του χάρισε σπουδαίες στιγμές στο ελληνικό τραγούδι, πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1980, σε ηλικία 44 ετών.

Ο Ν.Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου Κρήτης. Η οικογένειά του είχε μεγάλη μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες.

Όταν ήταν πέντε ετών, οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του και ο ίδιος με τους δικούς του μεταφέρθηκε σε χωριό κοντά στον Μυλοπόταμο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο τραγούδι, ερμήνευσε Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Χάλαρη, Λεοντή, Κόκκοτο, Ανδριόπουλο, Γκάτσο, Γεωργουσόπουλο, Σεφέρη, Σολωμό, Κινδύνη, Ρίτσο, Φέρρη και άλλους.
Αποστολή με Email Εκτύπωση
RSS
small Fonts large Fonts
Μέγεθος γραμμάτων
Share
Μοιραστείτε το
 
 
 
Το έργο Magnesianews.gr συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Ε.Π ΚτΠ